Stranger Things: The Game

Netflix serie Stranger Things är en av deras mest populära och i samband med att säsong två hade premiär lanserades även mobilspelet Stranger Things: The Game till Android, iOS och Amazon Fire TV, utvecklat av BonusXP. Den andra säsongen av serien utspelar sig år 1984 och mobilspelet har därför passande nog fått en väldigt pixlig retrografik, vilket är en solklar flirt med den tidens spelkonsoler.

För att få ut det mesta av spelet bör man också ha sett TV-serien innan, då spelets handling bygger i hög grad på vad som hände i den. Spelet inleds med att polischefen Jim Hopper får ett samtal och ger sig därefter iväg till Hawkinslaboratoriet för att undersöka vad som har hänt. Utanför står en polisbil med blinkande blåljus samt en poliskollega. Senare i spelet besöker man även polisstationen där flera karaktärer från TV-serien känns igen, fast i pixelversioner. Kanske har du själv alltid drömt om att bli polis och få utreda mystiska händelser? Om inte annat så kanske du kan hitta ditt drömjobb via Bravura istället.

Spela som flera karaktärer

Under spelets gång låser man upp fler karaktärer från TV-serien och alla har sina egna unika egenskaper. Jim Hopper har till exempel en kraftfull knytnäve medan Lucas har en slangbella som gör att han kan skjuta fiender på håll och även aktivera knappar och spakar, som man normalt inte kommer åt, genom att skjuta på dem. Det gäller dock att hushålla med ammunitionen eftersom den är begränsad. En del problem och pussel i spelet kan enbart lösas av vissa karaktärer, men man kan när som helst under spelets gång växla mellan dem.

Spelet är helt gratis och när mobilspel är gratis brukar det oftast innebära att de istället är strösslade med annonser eller innehåller någon form av mikrotransaktioner. Stranger Things: The Game innehåller dock ingen av dessa saker, vilket är väldigt skönt. Netflix anser väl förmodligen att det räcker med att spelet gör reklam för deras TV-serie och en länk till serien finns i startmenyn.

Både action och pussel

Spelet påminner en del om Zelda på Nintendos 8-bitarskonsol NES då man ser världen uppifrån och går från skärm till skärm. Man har även tillgång till en karta där man kan se hela världen och den är till stor hjälp för att se hur man ska ta sig fram till nästa mål. Man styr karaktärerna väldigt enkelt genom att helt enkelt peka dit man vill att de ska gå, istället för att ha virtuella knappar och styrspakar på skärmen.

Själv spelmekaniken är en kombination av att döda fiender och lösa enklare pussel. Det kan handla om att skjuta saker framför sig så de hamnar på en plattform som låser upp en dörr eller att dra i spakar i rätt ögonblick så fienderna luras att gå in i dödliga laserstrålar. BonusXP har även utvecklat en uppföljare till spelet som kommer släppas den 4 juli 2019, i samband med att säsong tre av Stranger Things har premiär.

mts_steadyincome