Virtual Reality

Det senaste åren har snacket gått varmt om Virtual Reality och i spelvärlden har spel med denna funktion tagit spelarna med storm. Har du inte testat Resident Evil 7 i VR rekommenderar jag att du gör det nu. Och i avsaknad av någon egen utrustning så föreslår jag att du kollar in något klipp på Youtube.

Virtual Reality är ett begrepp som hängt med länge. Redan på åttiotalet talades det om denna mystiska upplevelse och hela filmer handlade om detta. Kolla in filmen Tron eller Lawn Mover Man för exempel på filmer som kretsar kring just VR. Under årens lopp har mer eller mindre ambitiösa försök gjorts men det är först under de senaste åren som grafiken hunnit ikapp fantasin. Med dagens hyperrealistiska spel och filmer i HD ligger VR-upplevelsen närmare än någonsin.

De första mobiltelefoner som lanserade VR på bred front var Samsung med sina VR-glasögon, de så kallade Samsung Gear VR som lanserades under 2015. Dessa nådde marknaden före de hypade Oculus Rift och ingick som ett paket med, de då nya, Samsung S6. Detta är en unik, och riktigt smart idé eftersom du bara köper själva glasögonen. Enheten, det som i det här fallet är den riktigt dyra delen, utgörs av din mobiltelefon och förhoppningsvis använder du den till mer än att bara kolla på VR.

Vad kan man då göra med mobilen? Playstation har ju sitt eget VR-system och mobilen klarar ju inte riktigt av spel med så pass hög grafik. Däremot finns det ju ett flertal filmer och andra upplevelser som passar bättre på den lilla skärmen. Samsung VR har dock fått viss kritik för att mjukvaran inte riktigt ger den upplevelse som man skulle önska, och det stämmer kanske. Men här får man också räkna in vad man får för pengarna. Jämför de dryga 400 kronorna du får ge för en Samsung VR mot de 4000 som du istället får betala för en Oculus Rift. Smakar det så kostar det trots allt.

mts_steadyincome