Iphone, ett äpple om dagen…

Apple är ännu en mobiltillverkare som blivit något av ett hushållsnamn. Dess första datorer kallades Appledatorer och gjorde stor succé på marknaden. I början av 1980-talet stod Apple för omkring 15 % av alla sålda datorer, vilket är att betrakta som företagets höjdpunkt. Datorförsäljningen har därefter aldrig uppnått samma höjder igen. Vad som verkligen sköt företaget i sank var Apple III, en dator som än i dag betraktas som företagets absolut största katastrof någonsin.

Apple fortsatte sedan att vara en relativ populär tillverkare av datorer både för hemmabruk och för professionella användare. Men dess absolut största framgång har kommit inom marknaden för smarttelefoner och surfplattor där Iphone och Ipad i många år sopat banan med sina konkurrenter. Den allra första modellen av Iphone lanserades redan 2007 och i dagsläget har den allra senaste modellen Iphone X nått marknaden.

Den senaste modellen från Apple är den omtalade Iphone X, som utrustats med ansiktsigenkänning, ett helt nytt tillägg till de senaste årens fingeravtryck och annat som använts. Detta orsakade dock en mindre skandal i Asien, då vet visade sig att ansiktsigenkänningen inte fungerade på asiatiska människor utan fungerade bäst på den genomsnittlige västerlänningen. Systemet har dock tyvärr visat sig ganska lätt att manipulera och är, än så länge, kanske inte så säkert som man skulle kunna önska.

Integritetskämpar ororar sig också för denna typ av produkt eftersom de menar att det normaliserar användandet av ansiktsigenkänning. Man oroar sig för att det innebär att allmänheten accepterar ansiktsigenkänning som säkerhetslösning i allt högre grad och att det i sin tur ska öka risken för att tekniken missbrukas i syfte att övervaka.

Med Iphone får du alltid den senaste tekniken och hyfsat hög kvalitet. Men med tanke på företagets allt mer solkiga rykte, bland annat gällande att telefonen är designad för att gå sönder efter bara ett års användning, är frågan om luren verkligen är värd det nästan astronomiska priset som begärs. Räkna då med att vinstmarginalen är hela 64 till 75 %, per telefon, och man undrar om man verkligen bör sponsra ett företag som gått från genialiskt till bara girigt.

mts_steadyincome